Média megjelenések

2018.| 10. | 10.

Szülők Háza Győr Család és Karrierpont

Sajtóközlemény

CSALÁD ÉS KARRIERPONT NYÍLT GYŐRBEN A SZÜLŐK HÁZA KÖZPONTBAN

A nők munkaerőpiaci helyzetének javítása, az atipikus munkavállalási feltételek kialakításának előmozdítása, valamint a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű nők munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérésének segítése a célja a győri Szülők Házában megnyílt Család és KarrierPONTnak. A projekt a Szülők Háza Alapítvány kezdeményezésére valósul meg, amelyre az EFOP-1.2.9-17 azonosítójú pályázat keretében kerül sor. Az Alapítvány partnerei a KOMMUNIÓ Alapítvány – a konzorcium vezetője – ,  valamint a győri Család- és Gyermekjóléti Központ.

A győri Család és KarrierPONT ünnepélyes megnyitójára 2018. október 10-én került sor az EMMI államtitkárát, Novák Katalint képviselő Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) mb. elnöke, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, valamint az együttműködő partnerszervezetek, cégek képviselőinek részvételével.

Az eseményen a vendégeket Kemény Dénes, a Szülők Háza Alapítvány alapítója és Regős Judit, az Alapítvány vezetője, egyben a győri Család és KarrierPONT szakmai vezetője köszöntötték házigazdaként.

Borkai Zsolt Győr polgármestere elmondta, hogy a város és az alapítvány kapcsolata nem új keletű mivel a szervezet olyan célokat szolgál, amelyet a győri önkormányzat is fontosnak tart. Hozzátette, a Család és KARRIERpont létrehozása is ilyen, hiszen a munkaerőhiány orvoslása és a nők munkába való visszatérésének segítése egyaránt fontos kérdés a város életében. Ezen célok eléréséért csak összefogásban tehetünk, és az elindult program ezt az összefogást is erősíti.

Fűrész Tünde, a KINCS mb. elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a Szülők Háza tevékenysége példaértékű, éppen az önkormányzattal való összefogásnak is köszönhetően. A győri helyszínen képzésekkel, munkavállalói, munkáltatói fórumokkal nyújtanak támogatást a hölgyeknek abban, hogy össze tudják egyeztetni a gyermeknevelést, gyermekvállalást a munkavállalással, mivel a gyermekvállalás és a munkavállalás nem lehet egymást akadályozó, sokkal inkább egymást segítő tényező kell legyen. 2018-ban, a Családok Évében a győrin kívül mintegy 70 további CSAK pont nyílik országszerte. A cél az, hogy azok a nők, akik családi hátterük miatt nem tudnak teljes állásban munkát vállalni, de rugalmas munkafeltételekkel vagy akár 4-6 órás munkarendben dolgoznának be- vagy visszavehethetők lennének a munka világába, illetve a munkáltatók is lássák, hogy a részfoglalkoztatás hatékony és kifizetődő foglalkoztatási forma.

Regős Judit, a Szülők Háza Család és KarrierPONT szakmai vezetője, a Szülők Háza Alapítvány elnöke a kezdetekre visszatekintve beszélt az általa kitalált és életre hívott Szülők Háza Családi modellközpont létrejöttéről. A családokat támogató, a közösség erejére építő intézmény ma már országosan több egysége számlál, sőt, a Világbank és az ENSZ is jó gyakorlatként tartja számon. A győri Szülők Háza egységben működik mostantól a Család és KarrierPONT, amelynek létrehozása igazi csapatmunka eredménye.

A megnyitó további részében a megvalósító konzorciumi tagszervezetek, a megyében és Győr környékén működő gyermekvédelmi intézmények, illetve partnercégek képviselői beszéltek arról, hogyan vesznek részt az együttműködésben és sajátosságaiknak megfelelően milyen problémák megoldásában nyújt segítséget számukra a projekt.

A győri Család és KarrierPONT ünnepélyes szalagátvását követően sor került a projekt keretében az első munkáltatói fórumra, amely a résztvevők egybehangzó véleménye szerint rendkívül hasznos volt mind a forprofit, mind pedig a nonprofit területet képviselő munkaadók számára. A napot családi délutánnal egybekötött előadás és workshop zárta a munka és magánélet összeegyeztetésének kihívásairól.

 

További információ:

Regős Judit (Szülők Háza Család és KarrierPONT szakmai vezető, Szülők Háza Alapítvány elnök) +36 1 246-0880

 

HÁTTÉR

A EFOP-1.2.9-17 azonosítójú pályázat keretében megvalósuló projekt célja egy olyan térségi munkaerőpiaci állapot kialakítása, amely a helyi megoldásokra és együttműködésekre alapozva megkönnyíti az atipikus munkavállalást és a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű nők munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérését, javítja a nők munkaerőpiaci helyzetét. Ezen belül kiemelten fontos a család és a munka összeegyeztetésének előmozdítása, valamint a harmonikus családi élet feltételeinek támogatása.

A győri Család és KarrierPONTban a nyitvatartási időben betérő érdeklődők személyre szabott álláskeresési- és mentálhigiénés tanácsadást kaphatnak, illetve részt vehetnek tájékoztató napokon, képzéseken, fejlesztési programokon (munka-magánélet összehangolása, megértő kommunikáció, álláskeresési és motivációs csoport). Emellett a munkáltatók számára is szervezünk fórumokat, érzékenyítő programokat, képzéseket.

A Család és KarrierPONT a rendezvények idején gyermekfelügyeletet biztosít.

A szolgáltatások mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók részéről a megvalósítás időszakában, 2020. október 31-ig ingyenesen vehetők igénybe.