Együtt a családbarát munkavállalásért program 2023

Az elmúlt években bár növekszik hazánkban a nők munkaerőpiaci szerepe, foglalkoztatási rátájuk alacsonyabb a férfiakénál. Ha egy nő több gyermeket vállal, az sok esetben munkaerőpiaci kirekesztődéséhez vezethet. A munkába történő reintegráció tenné lehetővé a családok anyagi biztonságának, a nők önbecsülésének növekedését, azonban a leginkább elterjedt foglalkoztatási formák mellett a magánélet és a munka összeegyeztetése nehezen vagy egyáltalán nem megvalósítható. A család és munka egyensúlyának hiánya számos negatív következménnyel jár: a munkában alacsonyabb produktivitást eredményez, betegségek kialakulásához vezethet, negatív hatást gyakorol az általános jóllétre. Az egyensúly ellenben jótékonyan hat a testi egészségre, a pszichés állapotra is, megtalálásával a szülők mentálhigiénés helyzete javul, mely a gyermekek, a jövő generációjának lelki fejlődésére is pozitívan hat.

A megvalósítani kívánt cél rövid tartalmi leírása:

A szemléletformáló program célja, hogy felhívja a figyelmet a magánélet és munka összehangolásának fontosságára, az egyensúly megtalálásának érdekében ösztönzi az atipikus foglalkoztatási formák és rugalmas munkaszervezési módok elfogadottságát, széles körben bemutatva a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségeket. A kampány nem kizárólag a munkáltatók és a munkavállalók, de a munkaerőpiacra készülő fiatalok és az újra bekapcsolódó személyek figyelmét is szeretné felhívni a jelenségre megelőzés céljából. Cél továbbá, a több témát (munka és magánélet összeegyeztetése, rugalmas és atipikus foglalkoztatási formák, társadalmi partnerképzés) felölelő, már rendelkezésre álló korábbi EFOP projekt során felhalmozott tudásanyag elterjedésének segítése Győrben.

A projekt során az alapítvány a következő kommunikációs eszközöket alkalmazza:

• Rendezvények:

1. Szemléletformáló előadássorozat („work-life balance”, atipikus foglalkoztatás, sztereotípiák lebontása)

2. Napi mami beszélgetések anyai-női karrier témában

Győri központunkban munkatársaink hétköznapokon nyitva tartási időben előzetes jelentkezés alapján önéletrajz írásban és munkakeresésben is támogatást nyújtottak a hozzánk látogató kisgyermekes szülőknek.

Rendezvények

2023. június – Beszélgetés anyai-női karrier témában Regős Judittal

A Kommunió Alapítvány „NapiMami” Regős Judit – szociálpolitikus, szociális munkás, családi tanácsadó – szaktudását is felhasználva kívánja felhívni a figyelmet a „work-life balance” fontosságára. Judit június elején kötetlen beszélgetést tartott a győri Szülők Házába érkező anyukáknak, apukáknak. Továbbá bemutatta Nem születtél anyának című könyvét, amely gyakorlatban alkalmazható ötletekkel, tanácsokkal látja el a kisgyermekes szülőket.

A beszélgetős délutánon felmértük, hogy mik azok a témák, amelyek érdeklik a szülőket, milyen témájú előadás érdekelné az anyukákat. Mindeközben a Szülők Háza pedagógusai vigyáztak a gyerekekre, tartottak nekik közös játékot és kézműves foglalkozást.

 

2024. március 5. Előadás az atipikus foglalkoztatási módokról és a rugalmas munkaszervezési módokról

Az előadás célja az volt, hogy a kisgyermekes szülők és családjuk bővebb tájékoztatást kapjanak az atipikus foglalkoztatási formákról és a rugalmas munkaszervezési módokról, amely a kisgyereket nevelő anyáknak és a családjának segítséget ad az újbóli munkába állás idején.

Az alábbi témákról szólt az előadás:

 • Mit jelent a munkahelyi rugalmasság?
 • Miért hasznos a rugalmasság a munkavállalóknak és munkáltatóknak?
 • Mik azok a jó gyakorlatok és mi célt szolgálnak?
  • rugalmas munkaidő
  • kommunikációs és stresszmenedzsment tréningprogram
  • távmunka 
  • álló munkavégzési lehetőség, az egész napos ülőmunka helyett
  • gyereksarok azoknak a szülőknek a gyerekeinek, akik egy hirtelen kialakult helyzet miatt nem tudják megoldani a gyerek elhelyezését
  • részleges home office lehetőség
  • csúsztatott munkaidő, váltott műszak 
  • gyermekmegőrzők, munkahelyi bölcsődék, óvodák kialakítása

2024. március 28. Munka és magánélet összehangolása előadás

Erdősi Ditte tartott ingyenes előadást a győri Szülők Házában azoknak az anyukáknak, akiket érdekelte, hogyan lehet a család illetve a munka és a magánélet egyensúlyát kialakítani és megőrizni. Az előadás végére a résztvevők megszerezték a munka és a magánélet megfelelő és hatékony menedzseléséhez szükséges ismereteket, kommunikációs, együttműködési, konfliktus és stresszkezelési készségeket, elsajátították az időbeosztási és erőforrás gazdálkodási ismereteket, valamint felhívtuk a figyelmet a generációk közötti együttműködés családi és közösségi lehetőségeire és ismertettük a segítő kapcsolat mentálhigiénéjét és lehetséges formáit

Az alábbi témákkal foglalkoztak az interaktív előadás keretében a résztvevők

 • Mentálhigiénés ismeretek és készségek
 • Kommunikációs hatékonyság fejlesztés, stressz- és konfliktuskezelés
 • Segítő kapcsolatok kialakításának támogatása
 • Hatékony időgazdálkodás

 

Kiadványok

Projektünk hozzájárult a nők munkaerő-piaci helyzetének javításához, a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdításához. Javult az atipikus foglalkoztathatóság, a munkáltatók és munkavállalók helyi szintű együttműködése, együttműködő közösségek feltételei megteremtődtek, és megvalósulhatott a nőkkel szembeni társadalmi és gazdasági sztereotípiák lebontása is.

Azoknak, akik a Kommunió Alapítvány projekthez kapcsolódó rendezvényein nem tudtak személyesen részt venni, azok között népszerűsítettük a 2018 és 2021 között megvalósuló Nő-Köz-Pont létrehozása Győrben című EFOP projektünk során kidolgozott kiadványokat, amelyek az alábbi linkeken megtekinthetők:

Munkavállalói kisokos az atipikus foglalkoztatási formákról kisgyermeket nevelő szülők részére

Vállalkozói kisokos Hogyan lehetek vállalkozó? – A nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségek és előnyök helyi bemutatása

Az atipikus foglalkoztatási formákhoz és rugalmas munkaszervezési módokhoz ezek helyben való elterjesztésének ösztönzése, elfogadottságának erősítése

Nők a gazdaságban

Nők az üzletben

A Program a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-ének köszönhetően valósult meg.